Hur man hittar musik där den inte finns.


Om man lyssnar kan man höra rytmer och klangfärger överallt. 

Vad är egentligen musik och vad är ljud? På sätt och vis finns det inga klara gränser och allt ljud kan egentligen uppfattas som musik medan all musik kan uppfattas som bara ljud. Det är väldigt långt fråga om kontexter och vem som lyssnar. Och dessutom koncentration. En av de häftigare musikaliska upplevelser jag har haft på sistone var när jag stod på en busshållplats i våras. Det var fint väder och fåglarna sjöng. Det var ännu flera minuter tills min buss skulle komma, så jag lyssnade lite på fåglarna. De kommunicerade med varandra, eftersom man hörde tydliga svar. De lyssnade på varandra och vad är väl mera naturligt än att lyssna på de som lyssnar? Jag kände en puls, och började göra egna rytmer genom att dra med fötterna och klappa. …...Nämnas bör att det här var på landet, så man kunde höra fåglarna sjunga och ingen såg på och tyckte att man borde få stryk för att man inte betedde sig normalt… Rytmerna och färgerna som fåglarna åstadkom i förhållande till mina rytmer var något väldigt fint. Det kändes som om vi lyssnade på varandra. Eftersom jag inte är inspirerad av högre makter och kan tala med djur som Fransiskus av Assisi är det som hände snarare något som hände i min hjärna än verklig kommunikation. Men det var ändå en mycket fin upplevelse.


Rytmer finns överallt i naturen och de förekommer också på konstgjord väg. 

När man skall svänga med bilen i en vägkorsning med trafikljus kan man höra den rytmiska signalen från blinkljusen. Om man lyssnar ytterligare hör man hur de hänger ihop med pulsen som bilens motor åstadkommer. Sätter man händerna för öronen kan man höra pulsen av sitt eget hjärta. När man går på stranden hör man vågornas klangfärg och rytm. När någon gått för nära grannens bil hör man bilens stöldlarm med dess klangfärg och rytm. Med lite fantasi kan man sätta till ljud som inte finns. Det kan göras rent fysiskt genom att sjunga eller på annat sätt skapa ljud, eller så kan man bara "höra" ljuden med hjälp av fantasin. Då kan man skapa egentligen vad som helst. Det har jag hållit på med sen jag var barn och det är antagligen en bidragande orsak till att jag är musiker. 


Om du inte har prövat på att lyssna musikaliskt, så rekommenderar jag det varmt. 

Om du inte är musiker kan du kanske höra verkligt fantastiska saker, eftersom du inte analyserar vad du hör lika logiskt.

    Gustav Nyström

    I den här bloggen skriver jag om musik och annat. När jag känner för att säga något och inte vill antasta mina närmaste med det.

    Arkiv

    December 2010
    November 2010

    Kategorier

    All