Här är lite tankar om arbetet som jag plockat ur halvårsrapporten för mitt arbetsstipendi


Hur projektet framskrider


Projektet är på hälft men är inte försenat. Jag började med att samla information och lära mig använda arbetsredskapen. För att lära känna till electromusiken ännu bättre än förut läste jag in mig på stilens historia och lyssnade på pionjärerna på området. Sedan började jag skriva musik. 


Nya verktyg

För att kunna arbeta med projektet effektivt uppdaterade jag min utrustning. Jag skaffade en bra dator, en midikeyboard och ett bra notskrivningsprogram. Tidigare skrev jag med programmet Finale och gick nu över till Sibelius. För att inte den nya programvaran skulle hindra det fria tankeflödet började jag med att skriva något helt annat på programmet och utföra diverse övningsuppgifter. Jag ville inte börja med projektet medan jag ännu var ovan med programmet så jag lade ner nästan en månad på att få full kontroll över den nya datorn och det nya notskrivningsprogrammet. Som ett slags sidoprodukt av det här skrev jag ett litet stycke för pianokvintett.


Jag lyssnade och läste

Många av artisterna jag nämner här är tämligen okända. Och jag nämner bara de som jag tror mig ha haft nytta av hittills. Jag lyssnade på Kevin Saunderson, Derrick May och lite på Kraftwerk. Den sistnämnda är inte direkt tekno, men de har influerat stilen och är därför relevanta. Mycket av bakgrundsarbetet med lyssnandet gick till så att jag fick ett tips som ledde till ett annat tips och så vidare. En bekant till mig rekommenderade Squarepusher och i samband med att jag lyssnade och bekantade mig med honom fick jag reda på Aphex Twin eftersom de i sin tur känner varandra. Squarepusher var mycket intressant men inte riktigt i den riktning som jag ursprungligen tänkt mig, men Aphex Twin hade jag redan större nytta av. Av Squarepusher fick jag ändå ett slags vägledning genom en intervju. Han sade: 

"To succesfully operate any machine, the mind has to replicate the machine internally. The operator absorbs the logic of the machine, and thoughts proceed in a way alien to 'normal' thinking. That is why great performers are fascinating to watch, because they no longer embody humanity - but rather the logic of an instrument or machine …"

En annan viktig vägledning för vad jag skulle skriva hittade jag i en samlingsskiva med Goatrance. Det var Ticon: Models on cocaine. 

pleasure. happiness. success. models on cocaine.
pleasure. happiness. success. models on cocaine.
pleasure. happiness. success. models on cocaine.
pleasure. happiness. success. models on cocaine.

Det  var något som hjälpte mig på vägen. Det här mantrat upprepas gång på gång med en anemisk trött röst. I bakgrunden musik som tvingar en att röra sig. Cynismen, monotonin, egoismen, ironin. Här var något av vad jag sökte. 

Verk och skisser hittills

För att få en bra helhet lade jag ner lite tid på att planera formen för helheten. En huvudidé som uppstod var att börja med ett möjligast enkelt tonmaterial och sedan börja utvidga materialet för varje stycke. Som det ser ut nu har det första stycket en ton, det andra två, och till slut har det tolfte stycket alla tolv kromatiska toner.

För tillfället finns versioner av de tre första styckena och material till flera andra. Jag bifogar versionerna av G-krafter, Shejka med Shejken och Nazgûl. Namnen är bara arbetsnamn tills vidare och kan eventuellt ännu ändra.

Hur arbetet fortsätter härifrån

Jag har nyligen skaffat en bok om hur man kan preparera pianot. Genom att placera föremål på och mellan strängarna i flygeln kan man modifiera ljudet direkt på akustisk väg. Det är en gammal teknik som varit i användning så länge pianot existerat och har använts redan av John Cage i hans tidigare pianomusik. Det är alltså inte fråga om något direkt nyskapande, men jag tror att det kunde vara till hjälp i min musik. Jag är pragmatisk och ser det inte som ett självändamål att undvika beprövade tekniker.

Stora delar av helheten är ännu oskrivet. Jag skall fortsätta skriva nytt material och börja öva in de gamla versionerna för att bättre förstå hur de fungerar i praktiken. Mycket alldeles vanligt kompositionsarbete återstår alltså.

Så småningom skall jag banda in några av verken när något av dem känns färdigt för att bättre kunna marknadsföra framtida konserter. 


Gustav Nyström 3.1.2010