Min tredja blogg. 21.11.2010

Fortsättning på mina tankar från Nordisk Klaverforum 2010

Föreläsning fredagen 19.11.2010 klockan 9.30 i Köpenhamn.

Hans Pålsson

Föreläsningen skulle handla om Robert Schumann men gick ganska mycket över till att handla om pianomusik och musik i allmänhet. Jag skrev dessa anteckningar som följer medan Pålsson talade och ställvis hann jag inte skriva upp allting. Därför kanske texten och tankarna verkar mer fragmentariska än vad själva föreläsningen var. Eftersom jag bara sovit några timmar och hade tagit några glas kvällen innan med några pianister var det lite tungt att följa med klockan halv tio. Lyckligtvis visade det sig att det var en bra föreläsning och att min lärare Hans Pålsson förutom en del redan bekanta anekdoter också hade många nya poänger att komma med. Det är inte frågan om helt raka citat utan jag har fyllt ut mina anteckningar med lite egna tankar också.



Vägar till interpretation 




1. Ta reda på fakta om tonsättaren och verket. Historiska Instrument, historiska tankegångar och så vidare. T.ex. Beethoven och franska revolutionen och i Schumanns fall titeln på stycket.



2. Noggrann läsning av nottexten. Tonsättaren skriver ett "brev" till oss via sina noter. Vi bör läsa brevet som en detektiv, som Sherlock Holmes. Den vanliga polisen har färdiga tankar om hur brottet gott till och vem som är skyldig. Vi borde i stället göra våra slutsatser på basen av vad vi hittar i texten. Det lönar sig att börja med det mest elementära som att spela rätt toner, dubbelkolla. Förtecken etcetera. Det här gäller speciellt i Schumann. Ofta är det i Schumanns musik komplicerad textur med flera stämmor, så kom ihåg att förtecknen gäller för alla stämmor. Man skall se till att man har rätt rytmer och man bör känna till formen på helheten genast när man börjar.



3. Efter en tid följer sedan frågan: Vad är meningen med stycket? Vilken mänsklig karaktär finns i stycket. I Schumann t.o.m. namn. Den stora variationen i mänskliga karaktärer kan till fördel användas när man söker efter karaktären hos en stämma eller ett parti i ett stycke. Vi har till exempel ett introverta mänskor och extroverta mänskor och allting däremellan. Fallet är det samma när det gäller musiken.



Element som kan inspirera i Schumanns musik. 




Varifrån kommer romantiken och vad handlar romantiken om? Romantique är franska och har gett namn åt stilinriktningen romantik i musik. Ordet Romantique betyder egentligen ungefär "som ur en roman". Alltså finns det, eller fanns åtminstone ursprungligen en koppling till litteraturen. …….Rent logiskt kunde det här betyda att en musiker som inte är tillräckligt insatt i den samtida litteraturen inte har realistiska möjligheter att spela musik från romantiken trovärdigt…… Under romantiken fanns ett starkt intresse för det förgågna. I måleriet förekom målningar där det fanns t.ex. ruiner. Medeltiden och idealisering av det gamla var ett slags inspirationskällor. Romantiken är epoken då formatet går över från de stora sonaterna till karaktärsstycke. Ge ett utryck åt varje stycke. Dikter, sagor, noveller etc var betydande källor till inspiration hos de romantiska tonsättarna. 



På grund av de mera korta formerna är det viktigt med full koncentration från början i stället för att småningom glida in i rätt karaktär. Det är absolut för sen om man hittar till rätt stämning efter  en minuts uppvärmning. Närvaro är viktigt. 



Hur skall man då vara närvarande? Pålsson förklarar sin syn genom en liknelse med Ikea. När man bygger en Ikeamöbel måste man följa anvisningarna. Det är som när man bygger en bokhylla. Man skall följa anvisningarna och vara fokuserad på den punkt där man är för tillfället.



Annat viktigt när man spelar Schumann och för att förstå hans musik.




Schumanns labila psyke är viktigt. Det gav honom en speciell förmåga att tränga in e det psykologiska. Han går in i textens dubbla natur t.o.m. mer än Schubert gör i sina lider. I Schumanns lider kan pianisten kan ha ett annat perspektiv än sångaren. Sångaren kan vara lycklig och optimistisk, medan pianisten redan vet om ett tragiskt slut som är på kommande. Detta kan återspeglas när man spelar. Det kan finnas motstridigheter också i pianostycken.  



Hos Robert Schumann som var elev till sin hustru Clara Schumanns far var pianot i fokus, MEN…. både Robert och Clara var djupt skeptiska mot det virtuosa.

De första 23 opusen är pianomusik och Schumann skriver mycket sviter, cykler. Trots den etablerade bilden av de drömmande rödvinsdrömmarna i romantiken är tematiken är ändå mycket konsekvent. Effekten som uppnås genom den konsekventa användningen av tematiskt material är att vi tror oss känna igen det vi hört redan. 



Här ger Pålsson en del exempel från också annan musik. 



Han talar om Beethovens 31. sonat op. 110 i Assdur och ett fugatema som förekommer i den sonaten. Det temat är byggt på samma toner som början på sonaten. Det kan vara ett tecken på att satserna hör ihop. Tematiken i Schumanns Kinderzenen har samma effekts: samma melodier upprepar sig och det tyder på att styckena hör ihop. Schumann är mycket polyfont också. Pålsson påpekar att det är irriterande när pianister bara betonar början på alla teman. Man skall istället följa med hörseln för att uppnå och förmedla äkta polyfoni. Varje stämma har sitt eget liv som också fortsätter. Det kan förekomma crescendo i en stämma och diminuendo i en annan stämma. 



Frasering och variation



Frasering och dynamik



För att förklara för åhörarna varför variation i fraseringen av likartade element och teman kanske kunde undvikas använder Pålsson igen en liknelse. Han talar om att äta av en god kaka. När man äter av en god kaka är den första biten god. Vill man ännu fortsätta äta av samma kaka är den andra biten kanske också god. Om man ännu efter två bitar av en kaka ännu tar och äter en tredje bit börjar det bli helt för mycket och den ursprungligen goda kakan börjar smaka lite äckligt. Pålsson visar en del exempel på olika fraseringar i Schumanns kinderszenen. Han spelar t.ex. i ett slags fraseringens satsform. Första frasen gör han som ett diminuendo och den andra frasen spelar han också diminuendo  men den tredje frasen börjar han i stället med ett crescendo. För att ytterligare förtydliga tesen spelar han också så att han har samma frasering flera gånger, och onekligen låter det ganska tråkigt. Något han kallar svensk kommunal frasering med ett crescendo upp till mitten av frasen och ett diminuendo ner till slutet av frasen demonstreras. Det är en frasering som känns mycket "lagom" och det är väl det som är det svenska i den fraseringen. Den här poängen är mera något av ett skämt och om jag förstod saken rätt är det inte uteslutet att man ibland kan använd svensk kommunal frasering.



Frasering och rytmik



När det är rytmiska figurer som upprepas måste de någon gång varieras för att det inte skall bli för tråkigt. Pålsson visar på klaviaturen ett exempel med en liten fras där det förekommer en punkterad åttondel som följs av en sextondel. En sådan här rytm kan spelas kan den spelas på flera sätt. Tre olika sätt att spela rytmen är 1. Helt metriskt, 2. Lite skarpare punkterat och 3. Mera mot triolhållet när man har en punkterad åttondel och en sextondel. Enligt Pålsson kan det var rätt riskabelt att spela rytmen på det sistnämnda sättet. Han nämner en bok av pianopedagogen Neuhaus som heter Art of playing the piano och ett exempel därifrån för att förtydliga idén. I boken talas det om Chopins sorgmarsch. Inspiration och inlevelse kan förleda pianisten att spela rytmen mera som en triol. Resultatet blir tyvärr då att styckets karaktär blir som en sorgvals när det borde vara en marsch.



Rytmen bör alltså varieras lite. Man kan spela till exempel neutralt förstagången, sedan lite skarpare och entusiastiskt. Efter flera upprepningar när man börjar känna sig lite trött kan man uttrycka det genom att spela rytmen lite mot triolhållet. Variation kan också göras t.ex. med att pedaliseringen. Dessa variationer och det man gör i sin tolkning över huvudtaget skall göras medvetet. Man kan gärna planera tolkningen på förhand. Efter flera framföranden och om man är mycket självsäker med stycket, instrumentet och publiken kan man också göra dessa variationer spontant. 

 

Huvud idén är alltså: UNDVIK ENFORMIG FRASERING!



Rubato och uttryck



Gör rubatot medvetet när det behövs och är motiverat av texten, harmonin eller melodin. Uttrycket kan göras som sen god skådespelare gör det. Vilket tonfall har man bestäms av vad det är man säger. Säger man till exempel: Det är snö ute., kan man inte säga det med alltför stor känsla. Pålsson visar hur man säger: Det är snö ute., med en överdriven känslomässig betoning. Det låter naturligtvis helt fel. Om man sedan har en mening som den här: En dam blev överkörd av en buss när jag kom., kan man inte säga det för vardagligt. Pålsson demonstrerar hur man säger meningen i förbifarten utan någon som helst känsla. Det låter naturligtvis också helt fel. 



Tanken bakom exemplet är antagligen att man skall veta så noggrant som möjligt vilken slags känsla som uttrycks i musiken och var den uttrycks kraftigt och var uttrycket är mera diskret för att kunna göra en övertygande tolkning. 



Sedan upprepar Pålsson fritt några tidigare nämnda idéer och talar lite fritt om allt möjligt. Nedan följer de exempel jag hann skriva ner.



Något grundläggande som man kan lära sig av Schumann är att  en pianist inte skall spela med fingrarna utan med öronen. Alltså lyssna på de enkla skillnaderna som t.ex. polariteten mellan dur och moll. Dessa förekommer rikligt bland annat  i Chopins preludier. 



Beethoven och Schubert är samtida men annorlunda när det gäller dur och moll. Hos Beethoven är formen mycket viktig och han har större block i moll som kan vara dramatiska och större block i dur som är lyriska. Med sådana förändringar bygger han upp helheten. I Schuberts musik är det snabbare överglidningar mellan dur och moll. Pålsson spelar lite exempel och nämner sedan att detta redan finns hos Mozart. Mörkret eller moll förekommer mera i vänstra handen emedan ljuset och dur fås med en liten betoning i höger hand. Så är det naturligtvis inte alltid men rätt så ofta. 



Kontroll.

Man bör verkligen styra de skilda stämmorna som  basen, melodin och de harmoniska stämmorna. Det är viktigt att levandegöra den underställda mellanstämman.



Hur får man kontroll över de olika stämmorna?



Man måste kunna ta fram t.ex. vilken ton som helst i en treklang. För att visa hur man kan göra det visar Pålsson en teknisk övning för pianister av Arthur Schnabel. Han spelar en enkel melodimed fem toner som ryms inom en kvint. Sedan spelar han rytmen som ett kluster. Slutligen spelar han klustret med betonad melodi. Han förklarar att man liksom griper den ton som har melodin så det är mera aktivitet i det finger som spelar melodin.



När man kan detta kan man flytta fokus från altstämman till sopranen eller vad man nu vill göra, men man bör akta sig för att inte överdriva.



I Schumanns musik kan det löna sig att tänka på sång och hitta, eller hitta på,  en lämplig text. Ackompanjemanget följer melodin på samma sätt som i Schuberts impromptun. Schumann spelas ofta utan tillräcklig tanke på hur fraseringen går. När fraseringen är klar skall ackompanjemanget följa och leva sig in i melodin.



Verkets namn är viktigt för att hitta rätt karaktär. T.ex. pianostycket Warum? varför heter det varför? Detta måste man ha en uppfattning om och försöka uttrycka om man vill få rätt karaktär på stycket. Spelas det som om stycket hette Därför blir det fel. Detta demonstrerar Pålsson vid pianot.



Sedan talar han ännu lite om de motstridiga känslor som kan finnas i ett musikstycke. Han har ett exempel med den pessimistiska mannen som skall ut i krig, och den optimistiska kvinnan som tror på deras  eviga kärleks belöning. Sedan demonstrerar han dessa två karaktärer genom att spela Sibelius Dess-durromans.



Från detta avslutar sedan Pålsson sin föreläsning i Köpenhamn med att nämna att djupet i Schumanns musik finns i de olika karaktärerna som existerar på samma gång.

 

 

Nordisk Klaverforum i Köpenhamn 2010


Första dagen onsdag 17.11.2010


Tyvärr missade jag öppningskonserten. Det berodde på att jag var sen och taxichauffören inte visste att musikhögskolan flyttat. Det började med:


Masterclass Juhani Lagerspetz


En dansk studerande spelar Schumanns Carnaval 


Mina intryck: 


Lite tråkigt, men blev bättre så småningom. Helt ok. Själv har jag aldrig riktigt kommit in i Schumanns musik, så det kanske är jag som är överdrivet kritisk. Han spelar lite för snabbt och saker är inte tillräckligt tydliga. Han kommer ändå inte av sig, utan ger intryck av att ha övat ordentligt och behärskar texten ganska bra. Resultatet är ändå lite tråkigt.


Vad Juhani Lagerspetz säger om det hela: (vad jag minns, skriver det här först följande dag)


Lagerspetz börjar med att tala lite allmänt om Carnaval. Han framhåller att det är viktigt att känna till karaktärerna som Schumann använder sig av, men går inte närmare in på dem eftersom studeranden i fråga redan känner till dem. Han talar också om hur just det här stycket är jämfört med andra stycken av Schumann. Tyvärr minns jag inte vad han sade om det idag. Vad jag minns talade han mest om vad som står i noterna, och bad den danska studeranden spela det mera exakt.


Andra instruktioner:


-Mera fantasi och frihet i stycket som helhet. 

-Första satsen mera som en lång båge. 

-Ett jämnt tempo hjälper för att hålla linjen. Också i de senare satserna. 


Mitt allmänna intryck av lektionen:


Lagerspetz fokuserar på texten. Det är bra, eftersom det betyder respekt för tonsättaren. Han tänker inte på att det är en masterclass utan ger snarare en vanlig pianolektion åt den danske studeranden. Det är bra ur studerandens synvinkel, eftersom han får maximalt ut av lektionen på det sättet. Tyvärr är den sortens undervisning inte så givande att följa med.


En svensk studerande spelar Chopins första Scherzo


Mina intryck: 


Snabbt och flytande, men ganska ytlig kontakt med klaviaturen. Rätt svag dynamik hela tiden. Ställvis fina detaljer och intressant frasering. Kanske lite oroligt.


Vad Juhani Lagerspetz säger om det hela: (vad jag minns, skriver det här först följande dag)


Med alla elever gör Lagerspetz på samma sätt. Han hör igenom stycket och börjar sedan gå igenom stycket från början till slut och rättar till saker där studeranden inte har gjort som det anges i noterna. Studeranden spelar små passager ur stycket och Lagerspetz justerar de passagerna så att de blir lite bättre. Eller åtminstone mera i enlighet med notbilden. Så gör han också med den svenska studeranden. Han börjar med att ge kritik om dynamiken. Enligt Lagerspetz har studeranden en för liten dynamisk ambitus. Han kunde ta bättre i när det är fortissimo och forte fortissimo. Den poängen håller jag med om. Lagerspetz jämför Scherzots karaktär med en storm för att inspirera den svenska studeranden att göra större dynamiska skillnader.


Andra  instruktioner:


-Lite pedal på snabba passager som skall göras starkare.

-Lyssna på vänstra handens stämma, som är mindre virtuos.

-Gör subito forte (plötsligt starkt) på det dramatiska ackordet.


Mitt allmänna intryck av lektionen:


Lagerspetz fokuserar på de i min mening viktigaste bristerna i den svenska studerandens spel, nämligen dynamiken och fokusen på mindre virtuosa stämmor. Han är hjälpsam och vänlig vilket säkert kan hjälpa den svenska studeranden med att fortsätta jobba. När jag senare talar med den svenska studeranden är han mycket nöjd med sin lektion.


En dansk studerande spelar en Nocturne av Chopin. Jag minns inte nummer och opus, tyvärr.



Mina intryck: 


Hon spelar något vertikalt. Hela tiden sostenuto, går aldrig framåt. Hon har vacker klang. Antagligen beror det på att hon använder kroppen på ett flexibelt och bra sätt. Legatot håller inte i stegringen i klimaxdelen. Det beror antagligen på att hon inte lyssnar på melodin utan fokuserar på de virtuosa figurerna i basen.


Vad Juhani Lagerspetz säger om det hela: (Det här antecknade jag direkt på datorn under lektionens gång)


Lagerspetz och studeranden diskuterar hur det är uppbyggt, men jag hör inte vad de säger. Säkert en bra idé ändå att börja med att gå igenom helheten lite. Då kan de se om de är överens om hur stycket är uppbyggt. Det händer också ofta att studeranden inte har någon vettig bild av helheten överhuvudtaget och då är det förnuftigt att börja arbeta med det.


Andra instruktioner:


-Tempot är bra, men tänk mer på linjen. 

-Hålla tempot rörligt.

-3 lager, bas, ackord, melodi.  Söka balansen utgående från basen, bättre balans i ackordet.

-Chopins tanke om att ackompanjemanget håller tempot stadigt. MEN! melodin är solist som inverkar på ackompanjemanget. 

-Basens rörelse för snabb i sextondels noten.

-Exakt timing.

-Mera flexibilitet i tempot. Gå framåt och stanna upp ställvis.

-Speaking, parlando ibland.

- Ackompanjemanget har fjärdedelsnot följt av fjärdedelspaus. Trots att det är pedal skall det märkas.

-Durpartiet som en koral. Avlägset. Lugnt. Koralpartiet utan solosopran utan med en jämnare klang mellan stämmorna

-När oktaverna kommer i stegringen kan de vara mera diskreta och döljda till en början.

-Som en storm

-Lite tekniska råd för oktaverna. Impuls på var tredje och avslappning mellan dem.

-I avslutande partiet samma sak med oktaverna. Inte samma impuls på dem alla.


Övergången?

-Lätt pedal för att undvika att det blir för skrälligt med de upprepade ackorden.

Bra spelat i slutet. Juhani blir överraskad, eftersom han hade tänkt hjälpa till med det stället, eftersom det ofta är svårt, men det är det tydligen inte i det här fallet.

-Förbered det stora fortissimot med lite tid. Av harmoniska orsaker.

-Lyssna på melodin, vad betyder det när melodin blir ensam utan utsmyckningar? (Den här poängen missförstod jag säkert, eftersom melodin inte blir ensam)

-En smidigare övergång före solopartiet. Orkestern klingar ännu en liten stund. I praktiken med hjälp av att hålla pedalen en stund. Också som avrundning när solot avslutas.

-Slut ackordet. Lyfta händerna långsamt först och sedan pedalen upp långsamt så att det inte blir för abrupt. Det samma gäller också en del passager i wienklassisk musik. 


Mitt allmänna intryck av lektionen:


Roligt att igen vara överens med Lagerspetz. Han arbetar igen med precis de sakerna som jag också upplevde att saknades när studeranden spelade.


En finsk studerande spelar Schumanns Novellette. 


Jag kände inte igen stycket men frågade henne efteråt. Här har jag också antecknat under lektionens gång.


Mina intryck: 


Den finska studerandens stycke: Väldigt övertygande. Är det Schumann? En hård mental spänning, men fysiskt avslappnat spel med fin klang, bra linjer och träffande karaktärer. Oftast är det för lite spänning i känslan och för mycket spänning i kroppen. Skönt att för en gångs skull höra motsatsen. Känslan är kanske ändå lite FÖR tragisk. Man kan aldrig slappna av. Ändå klart överlägsen de andra som spelat idag. Lagren alldeles suveränt kontrollerat utan att skada linjen. Underlig musik. Antagligen Schumann, eftersom det känns så meningslöst (OBS! Jag upplevde inte att det var hennes fel. Jag förstår bara inte Schumann). MYCKET bra spelat.

 


Vad Juhani Lagerspetz säger om det hela:


Lagerspetz börjar med att konstatera att stycket är svårt. Det är inte en speciellt intressant iakttagelse, men det är tyvärr något pianister och istrumentalister i allmänhet gör ganska ofta. Vi konstaterar att något är krävande. Vi visar besvärliga passager ur våra noter. Vi ber varandra om sympati för det hårda arbete vi måste göra. Det är inte intressant, men är antagligen en nödvändighet, eftersom det alltid skall talas om vad som är krävande. Lyckligtvis talar vi inte om sådana saker med folk som inte är instrumentalister själva.


Andra  instruktioner:


-Tydlig skillnad när det är med pedal och när det inte är det.

-Andra satsen: accenterna tydligt fram både i staccatofigurerna och i "klockan".

-Tredje "Lustig" inte för snabbt, mera av den rytmiska karaktären.


Sen går de in på teknik. Antagligen i onödan. Den finska studeranden har en god teknik och vet hur hon övar. Lagerspetz har antagligen bara inte så mycket att kritisera.


Intressant nog så spelar den finska studeranden sämre när hon spelar små delar under masterclassen. Antagligen bygger hennes teknik på stora helheter och djup koncentration, vilket säkert är bra. På vanliga konserter behöver man ju aldrig spela enstaka passager flera gånger ryckta ur sitt sammanhang. 


Flera instruktioner:


-Melodin sempre espressivo.

-Hemioler tydligt

-Skapa inte bågar där de inte är skrivna.

-Skarpare dissonanser.

-Hemiolerna snarare tillbakalutat än framåt. (hemioler är en slags taktförskutning)

-Misterioso. 

-Gör invecklade harmoniproggressioner tydliga. 

-Lyssna på alla toner i ackordet. Det var motiverat att be den svenska studeranden göra det, men i den finska studerandens fall är det kanske bara för att ha något att säga. Alla lärare har väl sin agenda med saker de tycker att är väldigt viktigt att påpeka för studeranden i största allmänhet. Dessa saker upprepar de också när det inte nödvändigtvis behövs, lite för säkerhets skull.


Mitt allmänna intryck av lektionen: 


Det var inte så intressant att följa med lektionen av den trevliga anledningen att den finska studeranden spelade så fruktansvärt bra att det inte fanns något speciellt meningsfullt att tillägga. Man kan ju inte hjälpa dem som inte behöver hjälp.



Sedan följer lite studerandekonserter. Jag missar den första eftersom jag tar en lång lunch. Det är ändå trevligare att ta det lugnt och missa ett och annat jämfört med att stressa och hinna se allt.


Onsdag den 17.11. 2010

Unge Talenter -koncert med Jakob Alsgaard Bahr och Jonathan Siahaan.


Av de två första pianisterna i konsertserien Unge Talenter hörde jag bara Jonathan Siahaan. 


Hans program var följande:


R. Schumann/F.Liszt 

Widmung


R. Schumann 

Faschingschwank aus Wien op. 26 

Nr. 2  Romanze

Nr. 4 Intermezzo

Nr. 5 Finale


F. Liszt:

Sonat i h-mol


Om programvalet:


Alla måste spela Schumann i konsertserien och Jonathan Siahaan eller hans lärare hade gjort ett mycket bra program. Det var en mycket god idé att börja med ett arrangemang av en Schumannsång av Liszt och avsluta med Liszt med lite Schumann i mitten. Jag uppskattar det symmetriska tänkandet. Styckena som framfördes var också bra kompositioner i allmänhet. Liszts sonat är dessutom en riktig klassiker som publiken på en liten pianofestival säkert såg fram emot att få höra.


Framförandet:


Det är inte meningsfullt att gå igenom framförandet stycke för stycke eftersom intrycket jag fick av konserten och pianisten var samma under hela konserten. Tyvärr var det inte ett gott intryck som helhet. Många saker var alldeles suveränt bra på plats och det kunde ha blivit en mycket bra konsert om inte en del andra saker hade totalförstört hela konserten. Jag börjar med det positiva, för det var sannerligen mycket positivt i Jonathan Siahaans pianism och intrycket han gav i allmänhet.


De yttre faktorerna som klädsel, gångstil och gester bidrar starkt till det intryck vi får av en konstnär. Dessa var på en sällsynt hög nivå och man kan bara hoppas att flera andra pianister skulle ta efter Siahaans exempel. Han var lämpligt välklädd i en för kvällen passande smoking. Han gick rak i ryggen och självsäker till scenen och såg disciplinerad och fokuserad ut. Han väckte kort sagt redan positiva förväntningar med sin habitus. Medan han spelade hade han också sin kropp under kontroll och gjorde precis lämpligt mycket gester under konsertens lopp. 


Allt för ofta får man en vag känsla av panik när man hör dagens unga pianister. Man anar att de har det svårt där de sitter och försöker spela. De vänder och vrider sig i genans och grimaserar fult när de spelar något enstaka fel. Jag säger något enstaka fel eftersom det sällan finns någon egentlig anledning för dessa unga konstnärer att se så fruktansvärt missanpassade och lidande ut. Ofta harmar de sig över felslag och är rädda för att tappa bort sig, men det hela låter ändå väl kontrollerat, så hela gestiken känns väldigt malplacerad. Så var alltså inte fallet hos Jonathan Siahaan och det var skönt.

Detta sagt om de ofta underskattade yttre faktorerna.


En annan positiv sak var Siahaans sinne för att bygga linjer. Han spelade osentimentalt, rent och klart. Fraserna höll och tempot håll också. Jag fick intrycket, utan att känna till verken speciellt bra, att han hade läst sina noter och övat bra. Allt var rätt bra under kontroll. Han kom i och för sig av sig lite på några ställen i sonaten av Liszt, men inte så mycket att det skulle ha stört avsevärt.


Varför var det då inte en lyckad konsert när han spelade så bra linjer, kunde allting så bra och dessutom uppträdde på ett mycket bra och förtroendeingivande sätt?


Tyvärr krävs det att alla faktorer skall var på plats för att konserten skall ge ett gott intryck. Det som saknades var något man kallar för klang.

Om vi föreställer oss att tretton eller fjorton professionella kazoospelare skulle framföra kvällens program, skulle det antagligen inte ge ett speciellt gott intryck. En kazoo är ett instrument som låter lite som när man blåser på smörpapper genom en kam, och är populärt bland småbarn och mindre populärt bland deras föräldrar. Kazooister låter hemskt oberoende hur bra de skulle tolka musiken och hur fint de var klädda. Inte ens fast programmet skulle vara perfekt inövat och fraserna musikaliska skulle det ge ett gott intryck. 


Siahaan lät för all del inte som en kazoo, utan jag spetsade bara lite till det. Men faktum kvarstår att hans klang lämnade mycket att önska. Och det var speciellt tragiskt att han spelade med en så dålig klang, med tanke på hur suveränt han behärskade de andra faktorerna. Vi kan tänka positivt och hoppas att han får en bättre klang under årens gång, men hans framtida egenskaper hjälper oss tyvärr inte när vi lyssnar på honom idag.


På kvällen var det ännu någon konsert, men jag kände att jag hade hört tillräckligt pianomusik för dagen. Dessutom måste jag öva lite för att 

Mera om torsdagens program med bl.a. föreläsning av Brendel lite senare, när jag har hunnit skriva något om det.




 
Som första blogg börjar jag med en lite äldre text jag skrev i somras. Det var bara något jag tänkt en del på, som jag ville få nerskrivet. En del idéer blir liksom klarare när man skriver ner dem.



Det sjungande pianot. Den ryska skolan. Cantabile.



Det omfattande arbete som en god pianist har bakom sig strävar att dölja det mekaniska i instrumentet. Vi skall begrunda detta utgående från vad det mekaniska är i instrumentet och vad det betyder. 



Det är mycket svårt eller omöjligt för en oboist att låta som en cellist. Oboens och cellons tonomfång skiljer sig från varandra vilket gör att oboisten inte kan spela alla de toner cellisten kan. Klangfärgen skiljer sig också mycket, antagligen på grund av den mycket annorlunda tonbildningen. De hör till helt olika familjer. Oboen är ett träblåsinstrument. medan cellon är ett stråkinstrument. En god pianist påstås ändå ibland kunna spela passager som ger klara associationer till oboen eller cellon. Det kan ha att göra med själva tonbildningen i det här fallet också. Cellisten drar en stråke över strängarna på cellon vilka börjar vibrera. Vibrationerna förstärks av cellon. Oboisten blåser i sitt munstycke som börjar vibrera och dessa vibrationer förstärks av oboen. Impulsen eller ansatsen är helt annorlunda. Det är en logisk självklarhet att två bitar trä som snabbt vibrerar mot varandra  låter annorlunda än en näve hår som dras mot en metallsträng. 



Pianots ansats är mera neutral. En trähammare med filt på slås mot en till tre mycket hårt spända metallsträngar. Ljudet förstärks av en träskiva som också för vidare ljudet till metallramen som håller ihop instrumentet. Allt vibrera i större eller mindre omfattning. Själva ansatsen hörs också men överröstas nästan helt av själva tonen. Tonen fortsätter klinga långt efter att hammaren slagit an strängen. Cellons ton slutar däremot ganska snabbt efter att cellisten slutat dra stråken. Oboens ton slutar också ganska snabbt när oboisten slutat blåsa. Det här är en kanske den största skillnaden. Oboisten och cellisten har en kontinuerlig ansats. Spelar de en ton på tre sekunder skall de blåsa respektive dra stråken i tre sekunder. Pianisten däremot trycker ner tangenten med fingret eller låter fingret falla på tangenten så den skickar iväg hammaren. En mycket kort tid hör man själva ansatsen och sedan följer en ton som långsamt blir svagare. 



Pianobyggare har strävat till att tonen blir svagare så långsamt som möjligt. Om tonen är kort och spelad i en någorlunda neutral dynamik märker man knappt att den avtar. Eftersom ansatsen inte hörs mycket blir instrumentet tämligen neutralt. 



Vad betyder då denna neutralitet för oss pianister?



Pianots neutrala tonfärg är både en möjlighet och en utmaning. Hur får man pianot att sjunga? Hur skapar man en illusion av en fortlöpande ansats när pianot inte har en sådan ansats? Hur spelar man ett sjungande mjukt legato på ett instrument där varje ton produceras skilt för sig med en hammare. Svaren är många och handlar både om det övning och insikt. Det krävs naturligtvis enorma mängder med arbete för att få pianot att sjunga. Det krävs för alla musiker. Fastän det är naturligt för oboen och cellon att sjunga och alla förutsättningar finns inbyggda i själva instrumenten räcker det inte för att skapa ett bra resultat. Tämligen ofta hör man stråkmusiker, blåsmusiker och t.o.m. sångare som inte får en god sjungande klang. Det krävs alltså arbete för de musiker som trakterar sjungande instrument, så det krävs minst lika mycket arbete av oss pianister. Övningen är alltså den viktigaste delen. 



Övningen kan lyckligtvis bli mera effektiv med hjälp av insikter om vad som krävs för att få pianot att sjunga. Det kan hjälpa att veta hur instrumentet fungerar och att veta vilken illusion vi vill uppnå. I bästa fall kan man få insikten automatiskt genom att lyssna på ljudet man producerar och fantisera. Sedan sköter det undermedvetna och instinkterna resten. Vi kan ändå fundera lite närmare på vad det är som skall göras. Som sagt har pianot en mycket kort ansats. När man insett det inser man också att den blir desto viktigare. Efter att pianots hammare träffat strängen på ett ögonblick skall den tonen klinga i kanske t.o.m. tio sekunder. Efter att hammaren träffat är det för sent att rädda något, så om tonen är dålig kommer den att vara dålig tills den slutar, och det är inte trevliga tio sekunder för vare sig pianisten eller publiken. Det är alltså mycket viktigt att tonen har en så bra ansats som möjligt. 



Den ryska pianoskolan arbetar mycket med detta. Redan små barn skall hitta en naturlig och vacker ton. Hur man då får en naturlig och vacker ton är en ganska invecklad process och förklarar varför det länge funnits en kultur med undervisning i instrumentet. En erfaren lärare som själv har en god ton kan ibland hjälpa. Om inte läraren gör det lätt för sig och antar att eleverna med dålig ton är obegåvade och inte kan hjälpas.



Musik är ändå inte bara vackra toner som följer på varandra. Det finns saker som frasering, linjer och känslomässigt uttryck. Det känslomässiga uttrycket är det viktigaste och är ofta det som gör att vi vill spela och lyssna till musik. För att spela med känsla krävs det att man har känslor. Man måste också uppleva vilka känslor som finns i musiken. Det låter kanske som något självklart men är faktiskt ofta ganska svårt. Frasering och linjer är mera konkret och är lättare att greppa. Dåliga fraseringar kan åtgärdas med eftertanke men brist på känsla är mycket svårare. Sångare och många instrumentalister kan få goda fraseringar genom att spela eller sjunga som det faller sig naturligt på deras instrument. Detta kan tyvärr inte pianister. Det är fullt möjligt att spela dåliga fraseringar på pianot och tonerna kommer hur bra som helst. En sångare som inte andas ordentligt och bygger upp frasen med rätta crescendon och diminuendon klarar helt enkelt inte av att sjunga frasen. De känner i sin kropp att det är obekvämt och hemskt, och det gör tyvärr publiken också. Därför blir fraseringen en integrerad del av tekniken i sång. Det samma eller liknande gäller för många instrument. Blåsmusiker måste ha en lämplig luftström för att få god klang och bra fraser. Luftströmmen och intensiteten varierar, beroende på vilken sorts ton man vill åstadkomma, tonhöjden, var man är i frasen och flera andra saker. Stråkmusiker måste tänka på hur mycket stråke de använder för olika passager och var de byter riktning för stråken. När blåsmusikern eller stråkmusikern har en olämplig luftström respektive stråkföring uppstår samma känslor som för sångare som inte kan sjunga frasen. Och samma obehagliga känsla upplevs också i publiken. 



Det stora problemet för oss pianister är att dåliga fraseringar inte känns fysiskt obehagliga för oss. I teorin kan man spela hur ologiska och fula fraseringar som helst på pianot och ändå vara glad och nöjd, så länge man inte lyssnar på de ljuden som kommer från instrumentet. Publiken upplever ändå dåliga fraseringar och känner sig obekväma. Kanske det beror på att de inte vet hur det känns att spela piano, utan tänker sig hur de sjunger fraserna, eller mera sannolikt, upplever musiken abstrakt. Det låter kanske absurt med en pianist som inte lyssnar på sig själv, men det är tyvärr lätt hänt. Det har hänt både mig och flera andra pianister. Det finns så mycket saker som kan distrahera vår koncentration. Man är rädd för att uppträda och ofta är man osäker på om man verkligen behärskar verket som skall uppföras. Vi har dessutom en lång tradition med virtuositet, vilket lätt leder till att vi är nöjda med ett framförande när vi spelade rätt och virtuost. Tanken blir ungefär: Det var få felslag och det svåra stället på sidan tolv lyckades jag spela rätt! Hurra, vad bra jag är! Ändå kan framförandet ha varit konstnärligt meningslöst. Men det är så mycket annat att tänka på, så fraseringen kan faktiskt bli lidande. Som en liten bortförklaring kan nämnas att vi ofta har flera toner att spela per minut än en cellist eller oboist har. 



En vanlig teknik som används flitigt i pianopedagogiken är att läraren ber eleven spela något annat än piano. Det betyder mera sällan att eleven verkligen skall börja spela ett annat instrument vid sidan om eller sluta spela piano. Vanligtvis handlar det om att få bättre fraseringar genom att föreställa sig att man spelar något annat eller sjunger. Man tänker sig hur en bra sångare skulle sjunga en melodi och så spelar man det på ett liknande sätt. Ofta förekommer också stråkkvartetter, valthorn och orkester som något pianisten föreställer sig för att få rätt frasering och rätt klang. 



Vad är det då som händer eller borde hända när man föreställer sig att man spelar t.ex. cello medan man spelar piano. Fast man inte tänker på det så konkret, kan cellon till exempel spela flera toner efter varandra helt ihop. Stråken rör sig kontinuerligt och ger en ganska jämn ljudström fastän tonhöjden varierar. Cellon har också ett lite intensivare ljud i de högre registren och ett lite mjukare ljud i de lägre registren. Hur mycket som finns kvar av stråken att dra med och åt vilket håll den dras inverkar också. När en pianist imiterar detta genom att spela crescendon och diminuendon samt ett så gott legato som möjligt, blir resultatet naturligtvis lite bättre, än när pianisten bara spelar rätt toner efter varandra. När det gäller yngre elever som inte nödvändigtvis har hört så mycket cellomusik kan det ändå ge positiva resultat bara genom att eleven lyssnar mera noggrant på vad han eller hon spelar. 



Gustav Nyström 



Onsdagen den 4. augusti 2010 i Esbo

 
Start blogging by creating a new post. You can edit or delete me by clicking under the comments. You can also customize your sidebar by dragging in elements from the top bar.

    Gustav Nyström

    I den här bloggen skriver jag om musik och annat. När jag känner för att säga något och inte vill antasta mina närmaste med det.

    Arkiv

    December 2010
    November 2010

    Kategorier

    All